17 lutego 2015

Chałka


Drożdżowe wypieki goszczą ostatnio często na moim stole.
Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na chałkę.
Złocista skórka, miękki środek... no i ten zapach :)
Propozycja na dobry początek dnia ...


Chałka

250 g mąki
2 jajka
1 żółtko
20 ml oleju słonecznikowego
6 g świeżych drożdży lub 3 g suchych drożdży
80 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami (ze świeżych wcześniej zrobić zaczyn)cukrem i solą. Wsypać do miski, dodać płynne składniki (roztrzepane 1 jajko z żółtkiem i wodą)wyrobić, pod koniec wlać olej. Całość powinna być gładka. Miskę owinąć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 równe części (utworzyć 3 wałki). Zapleść warkocz.
Całość posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z wodą, według upodobania chałkę możecie posypać sezamem lub suchym makiem.
Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30-45 min.
Piec w 180°C ok 20 - 25 min min. do zbrązowienia wierzchu.
Smacznego :)
Monika


7 komentarzy:

  1. Piękna, puszysta chałka! A do tego Nutella to już szczyt marzeń ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak realnie, że chciałoby się sięgnąć po kromeczkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa, z miodkiem - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chałkę, ze sto lat jej już nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem, czy ktoś nie lubi chałki, ale jeśli jest taki ktoś to szczerze przyznam, że go nie rozumiem Chałki są przecież taaaakiee pyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie upieczona!
    Uwielbiam chałki...

    OdpowiedzUsuń