14 stycznia 2015

Chleb hiszpański - Pan Rustico


Nowy Rok zaczynam z postanowieniem regularnego prowadzenia bloga i z chlebem hiszpańskim. 
Do wspólnego pieczenia zaprosiła mnie Ania. Po raz kolejny w ramach wirtualnej piekarni grupa blogerek piekła w tym samym czasie chleb.
Zapach świeżo pieczonego chleba roznosił się po całym domu :) 
A sam chleb wyszedł pulchny i z chrupiącą skórką... 
po prostu pyszny :)


Chleb hiszpański

Starter
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
26 g świeżych drożdży
125 g mąki pszennej chlebowej

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.
Ciasto właściwe
200 ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru
9 g świeżych drożdży
225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
100 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. 
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Monika




38 komentarzy:

  1. Prezentuje się przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały! Mnie też na najbardziej smakował z masłem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniko,
    chleb upieczony wspaniale!
    Dziękuję, że piekłaś z nami.
    Zapraszam na kolejny chleb już w lutym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję za wspólne pieczenie. W takim towarzystwie to sama przyjemność :)

      Usuń
  4. Jakie cudne i smakowite zdjęcia:-) Miło było razem piec:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mi było niezmiernie miło z Wami piec. Do następnego razu :)

      Usuń
  5. Świetnie się upiekł i smakowicie go zaprezentowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta skórka wygląda na niesamowicie chrupiącą!
    Bardzo smakowity bochen.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybór przepisu był jak najbardziej trafiony. Chleb rewelacyjny :)

      Usuń
  7. Aż chce się rękę wyciągnąć po taką pajdę. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna skórka, z masłem musi smakować idealnie; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciepły jeszcze chleb z masłem... pycha :)

      Usuń
  9. Zawsze uważałam,że chleb na zakwasie, to chleb prawdziwy, rasowy, zmieniam zdanie po upieczeniu i oglądaniu chlebów wszystkich uczestników wspólnego wypiekania. Na drożdżach też może być rasowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak i nawet na drożdżach urośnie piękny bochen chleba :)

      Usuń
  10. Prześliczny bochenek i piękne zdjecia:) Pozdrawiam i dziękuje za wspólne chlebkowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moniko-chleb wygląda wspaniale :) Miło było Cię poznać w styczniowej piekarni :) pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny bochen Ci się upiekł :-) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mi było niezmiernie miło w tak doborowym towarzystwie piec :)

      Usuń
  13. Te kromki z pięknymi dziurami, super!!! Miło było, do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne zdjęcia, Twój chleb wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb nie tylko dobrze wyglądał ale i równie dobrze smakował :)

      Usuń
  15. Moniko, przepiękny, okazały chleb!
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O takiej kromce z masełkiem to można już tylko pomarzyć:-) Do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak ciepła "pajda" chleba z masłem :) pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  17. Pięknie Ci się upiekł! Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyszedł cudownie :) Nie ma to jak domowe pieczywko :) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny chlebek! Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, piękne bochenki chleba nam się upiekły. Pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Pięknie Ci się upiekł Pan Rustico.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń