16 grudnia 2014

Ciastka z marcepanem


Aromat pomarańczy zmieszany z migdałami unoszący się w całym mieszkaniu. 
Sprawca - kruche ciasteczka marcepanowe.
Prosty i szybki przepis w wersji vege.



Kruche ciasteczka marcepanowe
500 g mąki
170 g cukru pudru
200 g margaryny roślinnej
200 g masy marcepanowej
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (150 ml )
skórka otarta z jednej pomarańczy

Masę marcepanową utrzeć mikserem z sokiem z pomarańczy i otartą skórką pomarańczową. 
Dodać margarynę i przesianą mąkę z cukrem pudrem. 
Ciasto schłodzić w lodówce ok godziny.
Wykrawać dowolne kształty.
Piec ok 10 min w temperaturze 180°C do zrumienienia.

Smacznego :)
Monika



5 komentarzy:

  1. Mają piękny kolor- bardzo podoba mi się to, że są takie jaśniutkie; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te Twoje ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie urocze... mam słabość do motywu śnieżynki (kocham zimę ponad wszystko) i takich prostych, okrągłych ciastek :) Klimatyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają. Muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne ciasteczka!
    Wszystkiego najlepszego w 2015!

    OdpowiedzUsuń